Program mieszkaniowy Lewicy - relacja z konwencji z Wiednia.

Mieszkania dla milionów, nie dla milionerów! Udało się w Wiedniu, udało we Włoclawku, uda w całej Polsce! - to jedno z najważniejszych wyzwań programowych Lewicy!
Poznaj nasz program mieszkaniowy! →TUTAJ!
Relacja z konwencji do wysłuchania i obejrzenia → TUTAJ!

Konwencja Lewicy 23.09.2023r. zdj.nr 1a
 Relacja:

Mieszkanie prawem, a nie towarem.

Takie hasło przyświecało konwencji Nowej Lewicy, która odbyła się 23 września 2023 roku w Wiedniu, stolicy Austrii, w miejscu, gdzie ,,europejska lewica dała radę
 i stworzyła milion mieszkań, z czego 774 tysiące to są mieszkania na tani wynajem, 222 tysięcy z tych mieszkań właścicielem jest miasto.

Włodzimierz Czarzasty, współprzewodniczący Nowej Lewicy, powiedział, że w tych mieszkaniach jest regulowany czynsz i z dnia na dzień nie można go podnieść o 40 czy 50 procent.KL nr 1 copy Jak zaznaczył, w części tych mieszkań czynsz nie może być wyższy niż 6 euro za metr kwadratowy. To znaczy, że wynajem 50-metrowego mieszkania kosztuje 1500 złotych miesięcznie przy pensjach, jakie są w Austrii.

Liderzy Lewicy, którzy uczestniczyli w konwencji, zapowiedzieli, że Lewica planuje zbudować 300 tysięcy mieszkań na tani wynajem i że w pierwszym roku  program budowy będzie kosztował 20 miliardów złotych.

Posłanka Anna Maria-Żukowska powiedziała, że jedna trzecia Polaków  nie ma nawet własnego kąta. Polska, zaraz po Łotwie i Rumunii, ma najbardziej przeludnioną powierzchnię mieszkaniową w całej UE i nie możemy tak dłużej żyć. Ponad połowa osób do 35. roku życia mieszka nadal z rodzicami. Dlatego Lewica planuje zbudować 300 tysięcy mieszkań pod tani wynajm. Wskazała też, że ten koszt to połowa rocznych wydatków na program 500 plus i dodane obecnie 300 plus. Dodała, że mieszkania mogłyby powstać w części ze środków unijnych, w tym z KPO, a także z obligacji BGK.

KL2

Wiceprzewodnicząca Nowej Lewicy Joanna   Scheuring-Wielgus w swoim wystąpieniu   przekonywała, że mieszkań takich jak te w   Wiedniu, nie zbudują ani deweloperzy, ani obecny rząd. Takie mieszkania może tylko zagwarantować Lewica.

Następnie głos zabrał Robert Biedroń, współprzewodniczący Nowej Lewicy, który podkreślił, że Lewica doprowadzi   do tego, iż pieniądze na budowę mieszkań z niskim czynszem trafią do samorządów. Powiedział, że Lewica będzie   dążyć do tego, że każdy samorząd, który będzie chciał uczestniczyć w tym wielkim planie budowy mieszkań,   dostanie  100 procent dofinansowania. Dodał również, że w Polsce jest ponad 1,8 mln pustostanów, które czekają na   to, żeby ktoś je wyremontował.  Lewica chętnie proponuje ogólnopolski program remontu pustostanów.   Biedroń zapowiedział też powołanie Krajowego Funduszu Remontowego, z którego pieniądze będą przeznaczane   na  remont pustostanów. ,,Każdego roku będziemy w stanie odremontować 20 tysięcy pustostanów’’ - zapewnił.

W dalszej części konwencji Dorota Olko z partii Razem powiedziała, że obecnie nikt głośno nie mówi, że WIBOR to było złodziejstwo, oszustwo. Zapewniła, że Lewica będzie wKL3 copy przyszłej kadencji Sejmu walczyć o powołanie komisji śledczej, która zbada ten wielki przekręt. Dodała również, że osobom, których raty poszybowały w górę w ostatnim czasie, Lewica pomoże ustawą ratunkową zamrażającą oprocentowanie. Taką ustawę, zamrażającą WIBOR na poziomie z 2021 r., już Lewica składała  w Sejmie, ale premier Morawiecki tego nie uwzględnił.  Podkreśliła też, że Lewica chce, żeby standardem w Polsce stały się kredyty o stałym oprocentowaniu.

Współprzewodniczący partii Razem Adrian Zandberg przekazał, że Lewica będzie na programy mieszkaniowe przeznaczać 1 procent PKB. Spore pieniądze, ale na bardzo twardych zasadach. Samorządy będą mogły wydać te pieniądze tylko na budowę nowych budynków i remont pustostanów. Dodał, że mieszkania te nigdy nie będą mogły być sprywatyzowane. Powiedział również, że Lewica pójdzie dokładnie odwrotną drogą niż dopłaty Platformy Obywatelskiej oraz Prawa i Sprawiedliwości. ,,Zamiast dopłacać bankom
i deweloperom, chcemy złamać potęgę wielkich firm deweloperskich. Kiedy uruchomimy Program Budownictwa Społecznego, skończy się to ich eldorado, skończy się to, że te firmy mają po 30-40 proc. marży, gigantyczne zyski wyciskane z ludzi” - mówił.

Nowa Lewica zapowiedziała ponadto wsparcie dla spółdzielni i kooperatyw mieszkaniowych budujących mieszkania na wynajem, wspieranie najmu długoterminowego czy wspieranie powstawania planów zagospodarowania przestrzennego, uwzględniających potrzeby mieszkańców, utworzenie Ministerstwa Mieszkalnictwa i powołanie Państwowej Agencji Mieszkaniowej.

Na koniec konwencji zaprezentowano postulaty mieszkaniowe Nowej Lewicy, jak poniżej:

Konwencja Lewicy mieszkaniowa 7 pkt

Ekipa Lewicy w Wiedniu:
 KL nr 5KL4

[Opr.EM-Ć,AL,PF - wykorzystano materiały Lewica.org.pl]

Radom, dnia 23 września 2023r.