Anna Maria Żukowska - Posłanka na Sejm RP - gościem programu KONTRAST Zebrra TV oraz w Porannej Rozmowie Radia Rekord/TV Dami.

Anna Maria Żukowska - Posłanka na Sejmu RP IX kadencji podczas pobytu w Radomiu udzieliła wywiadu lokalnym mediom [ w programie Kontrast i Porannej Rozmowie]:

Tematem rozmów  były przede  wszystkim przedstawienie programu Nowej Lewicy w zakresie walki z szalejącą inflacją, sznase rozwoju  Radomia,  inflacja, sytuacja  energetyczna w Polsce. Recepta  dla  Radomia to przede  wszystkim   wykorzystanie  możliwości   Krajowego  Planu  Odbudowy. W planie  tym są  środki  na  inwestycje,  które  tworzyłyby   pracy ,  na  rozwój  powiatów  oraz   były  miast  wojewódzkich  takich  jak  Radom. Radom potrzebuje  impulsu  rozwojowego, takim impulsem  może  być   wykorzystanie  potencjału  zbrojeniowego  Radomia, ale  rząd  PiS  nie  robi  nic i  nie  inwestuje  w  promocję  przemysłu  zbrojeniowego,   aby    ten potencjał  wykorzystać .

Radom  ma  specjalistów  , którzy  kiedyś  pracowali  w  przemyśle  zbrojeniowym , ma  tradycje  i  infrastrukturę  , która  można   wykorzystać. Niedaleko  jest  Mielec, także  związany  z  przemysłem  zbrojeniowym.  Ten  region  może  stać się ośrodkiem  polskiej  zbrojeniówki. Niestety  PiS  nie  wykorzystuje  tych  możliwości , które  Radom ma. Przyszły  rząd  z  udziałem Lewicy przyjmie  KPO, wyhamuje  inflację  i  doprowadzi  do  tego ,że  sytuacja    będzie  się  normalizowała. Ważna  dziedzina  rozwoju  Radomia  jest  deglomeracja,  polegająca  na  przeniesieniu  instytucji  i  urzędów  centralnych  do  Radomia. To  podnosi  rangę  miasta.

Radom  kojarzy  się  ze  szkolnictwem  wyższym  i  ten  potencjał  należy  wykorzystać. Posłanka  widzi  też  możliwości  rozwojowe  Radomia  z  zbliżeniu  komunikacyjnym   do    wschodnich  części  kraju, być pośrednikiem   na  trasie  między  Radomiem,  a  Rzeszowem, tutaj  widzi  większe  szanse  i  potencjał  do  wykorzystania. Może  stać  się  ośrodkiem  przemysłowym i  transportowym. Radom powinien  czerpać  z  doświadczeń   rzeszowskich, które  to  miasto  się   bardzo  dobrze  rozwija.

Nie czuję się bezpiecznie pod rządami PiS-u stwierdziła.

Zapraszamy do wysłuchania wywiadu w redakcji ZEBRRA.TV:                                                                              Zapraszamy do wysłuchania  wywiaidu w redakcji Radia Radom/TV Dami

Poseł na Sejm RP AM Żukowska

Wywiad 19.09.2022r. a