Bydgoszcz. Prezydium RW Nowej Lewicy o planowanych zadaniach

19 września odbyło się posiedzenie Prezydium Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy. Mniejszy skład tego ciała kolegialnego partii pozwala zająć się bardziej roboczymi decyzjami w kwestiach planowanych zadań. Podczas obrad, którymi kierowali dwaj współprzewodniczący RW Piotr Hemmerling i Jacek Warczygłowa – odniesiono się do zadań zapisanych w planie pracy RW na rok 2022. W posiedzeniu uczestniczyli liderzy instancji powiatowych Nowej Lewicy.

Najważniejszym najbliższym przedsięwzięciem, przygotowywanym przez działaczy NL w regionie jest Kongres Kobiet Lewicy, który ma odbyć się 22 października w Toruniu.

O prowadzonych już od wielu tygodni pracach organizacyjnych i programowych mówiły na posiedzeniu Czesława Augustinowicz i Anna Mackiewicz.

Listopad, to aktywność członków RW w obchodach Święta Niepodległości we wszystkich powiatach, stąd rekomendacja delegowania zespołów składających kwiaty w najważniejszych miejscch pamięci w regionie.

Rozważano także sposób podsumowania działalności Nowej Lewicy w roku 2022 przez instancje powiatowe, dla większości których był to pierwszy rok sprawdzania się w formule połączonych partii i funkcjonowania współprzewodniczących.

Z zadowoleniem odnotowano wykonane wg planu pracy kontakty posłów lewicy z wyborcami w okręgach wyborczych. Znalazło to wyraz w dużej liczbie interpelacji wnoszonych przez troje posłów (K. Gawkowski, J. Scheuring-Wielgus i J. Szopiński) w sprawach dotyczących województwa, a także zorganizowanych konferencji prasowych i inicjatyw, jak np. spotkania J. Szopińskiego w środowiskach seniorów, związkowców, działkowców, kultury czy sportu, a K. Gawkowskiego – w ramach mobilnych biur poselskich w kilku miejscowościach. Najbliższa taka akcja spotkań odbędzie się 21 września, a poseł K. Gawkowski odwiedzi poza Bydgoszczą, Pruszcz, Tucholę i Mąkowarsko. Spora grupa młodzieży i aktywistów organizacji pozarządowych uczestniczyła na zaproszenia trojga posłów w wycieczkach i zwiedzaniu siedziby parlamentu.

prezydium7   prezydium3 copy

Prezydium RW wyraziło podziękowania posłowi Janowi Szopińskiemu za starania w obronie szpitala im. Biziela w Bydgoszczy przed nieuzasadnioną likwidacją i połączeniem z placówką im. Jurasza. Doceniono liczne interpelacje poselskie do resortów zdrowia i nauki, reprezentowanie Nowej Lewicy w gremiach wojewódzkich, jak np. NFZ, OPZZ, Wojewódzka Rada Dialogu Społecznego oraz w mediach. Przyjęta przez Sejm ustawa z zapisem blokującym jednoosobową decyzję rektora w takich kwestiach stwarza nadzieję na odstąpienie od fuzji obu szpitali dla dobra pacjentów z miasta i regionu, pracowników szpitali i firm współpracujących z nimi, ratując przed zwolnieniami.

Prezydium RW doceniło rozmach i skuteczność działania włocławskiej Rady Miejskiej Nowej Lewicy, która zrealizowała w znacznej mierze swój program wyborczy oparty o projekt „Celulozowa”. 12 września wręczone zostały klucze pierwszym najemcom mieszkań komunalnych przy Celulozowej 11, a wszystkie 288 mieszkania zasiedlone zostaną do listopada. Za konsekwencję i współdziałanie w samorządzie pogratulowano Krzysztofowi Kukuckiemu – współprzewodniczącemu RM NL i zastępcy prezydenta miasta, Piotrowi Kowalowi – sekretarzowi RM NL i przewodniczącemu Rady Miasta oraz całemu Klubowi Radnych Lewicy.

prezydium1 copy   prezydium5

Gratulacje oraz życzenia pomyślnego reprezentowania województwa skierowano także do Mateusza Orzechowskiego z Torunia, który niedawno wybrany został sekretarzem Rady Krajowej Młodej Lewicy.

Piotr Hemmerling zaprosił obecnych na posiedzeniu Prezydium do jutrzejszego oglądania transmisji na FB krajowej konferencji „Bezpieczeństwo wschodniej flanki NATO – rola Polski”, zorganizowanej przez b. prezydentów RP Bronisława Komorowskiego i Aleksandra Kwaśniewskiego. Tworzy ona płaszczyznę jedności demokratycznej opozycji w tej kwestii, a do uczestnictwa w konferencji zaproszeni zostali wszyscy liderzy ugrupowań opozycyjnych. Jednym z panelistów w debacie będzie członek Kujawsko-Pomorskiej RW  – Janusz Zemke.

Opr. nim, 19 września 2022 r.