Poseł – wyborca. Relacja wzajemna

Uzyskanie mandatu posła od wyborców listy, na której do wyborów startował, to nie koniec, ale początek drogi dla parlamentarzysty. Jeśli spoczywanie na laurach i odcinanie kuponów od zwycięstwa nie jest jedynym celem. Jan Szopiński udowadnia, że relacja poseł – wyborca musi być aktywna przez całą kadencję.

Najpierw, żeby przekonać, że „mieliście rację głosując na mnie”, potem „staram się zasłużyć na Wasze zaufanie” i „reprezentuję program partii, z którym poszedłem do wyborów”, „reaguję na potrzeby wyborców”, a więc „szanuję każde środowisko społeczne i słucham, co mi przekazuje”. Jestem ich posłem i nie działam tylko dla siebie – proste?

Koniec lata obfitował w wiele ważnych wydarzeń dla różnorodnych środowisk w regionie kujawsko-pomorskim. Zaproszenia płynące do biura poselskiego J. Szopińskiego nie zostały potraktowane jako kurtuazyjne. Poseł uczestniczył w nich po brzegi wypełniając swój urlopowy kalendarz.

szopinski roma2 copy   szopinski dzialki1 copy

Najpierw spotkanie z kierownictwem Rodzinnego Ogrodu Działkowego „Pod Brzozą” w Bydgoszczy. Ogród jest laureatem ogólnopolskiego i okręgowego konkursu na najlepszy ogród działkowy Polskiego Związku Działkowców. Gratulacje od działkowca-posła przyjął prezes Józef Chodenionek.

Bydgoskie obchody Międzynarodowego Dnia Roma. Niezwykłą rolę w tym środowisku pełnią Bosman Krzyżanowski wraz z żoną Marleną. Posła zaproszono na uroczystość z udziałem m.in. dyrektorów bydgoskich szkol i wspólne świętowanie działań na rzecz społeczności romskiej na Kujawach i Pomorzu.

szopinski janikowo copy   szopinski grand prix okole3 copy

W połowie sierpnia podczas festynu osiedlowego na bydgoskim Okolu, w podziękowaniu za współpracę z Radą Osiedla i inicjatywy na rzecz mieszkańców wręczono posłowi wyróżnienie – "Obywatelskie Grand Prix Okola 2022".

W Janikowie w powiecie inowrocławskim poseł uczestniczył w święcie zebranych rolniczych plonów. Poseł podziękował za trud i złożył rolnikom życzenia, doceniają kultywowanie tradycji, rytuałów dożynkowych i prezentacje artystyczne.

Kolejne dożynki z końcem sierpnia z zaproszeniem dla posła J. Szopińskiego odbyły się w Sucharach w powiecie nakielskim.

szopinski suchary3 copy   szopinskisepolno2 copy

Już we wrześniu, następne dożynkowe zaproszenie do powiatu sępoleńskiego. Wszędzie poseł wyrażał szacunek do zbiorów dla polskiego chleba, do aktywności kół gospodyń wiejskich i prezentacji pielęgnowanego folkloru wśród zespołów artystycznych.

Jako jedyny z zaproszonych posłów, Jan Szopiński wziął udział w seminarium pt. „Aktywne rady seniorów, jako ważny czynnik partycypacji społecznej”, zorganizowanym przez Ogólnopolskie Porozumienie Rad Seniorów wspólnie z Bydgoską Rada Seniorów w ratuszu. Poseł w wystąpieniu podkreślił swoje bliskie związki ze środowiskami senioralnymi i zdeklarował uwzględnienie postulatów seminarium w dalszej pracy poselskiej.

zopinski seminarium senior1 copy   szopinski motorowy2 copy

Kolejne spotkanie z działaczami  Zarządu Okręgowego Poolskiego Związku Motorowego. Z Jackiem Wojciechowskim i Michałem Chorzępą rozmawiano o sporcie motorowym – imprezach sportowych i turystycznych oraz szansach rozwoju turystyki motorowej. Chcieliby zobaczyć Sejm z bliska, dlaczego nie?

Tym razem poseł był gospodarzem spotkania na terenie zabudowań sejmowych, gdzie przyjmował i służył za przewodnika grupy z Bydgoszczy. Do stolicy zjechali bibliotekarze i pracownicy Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej im. Mariana Rejewskiego.

szopinski biblioteka1 copy   szopinski budowlani1 copy

Dzień Budowlanych i XX-lecie Kujawsko-Pomorskiej Okręgowej Izby Inżynierów Budownictwa w Bydgoszczy było okazją do udziału w obchodach posła na Sejm. J. Szopiński podziękował za pracę, jaką wykonują inżynierowie na etapie projektowania, przygotowania i budowy każdej inwestycji. Podziękował też za wyróżnienie Medalem Jubileuszowym.

25-lecie Towarzystwa Polsko-Włoskiego w Bydgoszczy. Uroczystości i koncert w Pałacu w Ostromecku. Podziękowania posła za wkład Towarzystwa w rozwój kontaktów gospodarczych, kulturalnych i turystycznych z regionami Włoch.

szopinski ostromecko2 copy   szopinski jarmark1 copy

Jarmark Kujawsko-Pomorski w Bydgoszczy, Myślęcinku – święto folkloru, tańca i śpiewu z degustacją przetworów, wypieków i dań regionalnej kuchni. Występy Zespołu Pieśni i Tańca „Płomienie”, z gratulacjami posła dla Izabeli Grochowskiej za krzewienie polskiej tradycji.

11 września – w kalendarzu posła wydarzenie patriotyczne. Złożenie wiązanek kwiatów w Bydgoszczy, pod tablicą Pamięci Pomordowanych Mieszkańców Szwederowa przez hitlerowskiego okupanta 10 września 1939 roku.

szopinski szwederowo1 copy   szopinski szwederowo2 copy

Tych kilka wybranych z wielu aktywności posła świadczy o utrzymywaniu bieżących i bezpośrednich kontaktów z mieszkańcami okręgu wyborczego. Towarzyszące im rozmowy nie raz stają się treścią poselskich interpelacji, interwencji czy wystąpień z sejmowej mównicy. Spośród ponad 800 złożonych przez posła interpelacji w tej kadencji Sejmu, znakomita większość dotyczyła problemów regionu kujawsko-pomorskiego.

Opr. nim, 11 września 2022 r.