Dobrzyń nad Wisłą. Modernizacja przystani

Choć bliżej do rocznicy wyborów 15 października, kujawsko-pomorscy parlamentarzyści lewicy – poseł Piotr Kowal i senator Stanisław Pawlak działają dopiero od 2–3 miesięcy i wcale nie trafili na sezon ogórkowy. Po niedawnych kampaniach wyborczych i licznych spotkaniach z mieszkańcami regionu włocławskiego pozostały notatniki z zapiskami powierzonych ich pamięci spraw, potrzeb, oczekiwań wyborców i w mniejszych miejscowościach, w których teraz trzeba działać.

Parlamentarzyści przyjmują całe mnóstwo zaproszeń do udziału w spotkaniach rolników (bo to już czas dożynkowy - w gminie Włocławek, Lubień Kuj., XVI Dożynkowe Spotkanie Rolników Kujaw i Pomorza w Ciechocinku)), samorządowców (Włocławek), w tym marszałka województwa choćby w sprawie zapisania do skarbów UNESCO infrastruktury solankowej Ciechocinka), młodzieży (spotkanie z tworzącymi się strukturami FMS w Bydgoszczy) czy I wicewojewody kujawsko-pomorskiego w sprawie modernizacji przystani w Dobrzyniu nad Wisłą (w powiecie lipnowskim).

Dobrzyń nad Wisłą ze względu na swe atrakcyjne położenie przykłada dużo uwagi inwestycjom poprawiającym warunki rekreacji mieszkańców i turystów. Koordynuje całość Dobrzyńskie Centrum Sportu i Turystyki. Pełni rolę organizatora wielu imprez sportowych, ale także treningowych.

dobrzyn przystan3

Wiele inwestycji prowadzonych jest tam ze wsparciem środków Unii Europejskiej i krajowego budżetu, wspomnieć warto rewitalizację Parku Miejskiego, budowę skateparku, siłowni zewnętrznej, funkcjonowanie boisk wielofunkcyjnych, stadionu piłkarskiego, rozwijaną turystykę rowerową itp.

Od ponad 30 lat istnieje Dobrzyński Klub Żeglarski, który szkoli dzieci i młodzież oraz jest organizatorem wielu imprez sportowych. Członkowie klubu byli nie raz w kadrze narodowej, zdobywali medale w imprezach krajowych, międzynarodowych i olimpiadach w Londynie, Rio de Janeiro w 2016, w Tokio w 2020 roku.

Tymczasem nie jest wizytówką sportowego Dobrzynia fragment przystani z basenem jachtowym. Samorządowcy Dobrzynia niejednokrotnie podkreślali, jak ważne jest dla nich zadanie zmodernizowania tego fragmentu nadbrzeża Wisły.

dobrzyn przystan4

Jest szansa. I wicewojewoda kujawsko-pomorski Piotr Hemmerling (lider Nowej Lewicy) zaprosił do siedziby Urzędu Wojewódzkiego zainteresowane osoby, w tym  dyrektora Zarządu Zlewni Włocławek Piotra Feliniaka, burmistrza Dobrzynia nad Wisłą Piotra Wiśniewskiego oraz parlamentarzystów Lewicy z tego (toruńsko-włocławskiego) okręgu wyborczego – senatora Stanisława Pawlaka i posła Piotra Kowala.

Burmistrz przekonująco uzasadnił  potrzebę pilnej naprawy i modernizacji przystani, która pełni ważną funkcję w lokalnym systemie turystycznym oraz gospodarczym.

Spotkanie pozwoliło na skonstruowanie harmonogramu działań prowadzących do zrealizowania tego zadania.

Parlamentarzyści zobowiązali się monitorować przebieg czynności, a potem odnotować wykonanie jednego z zapisanych przedwyborczych zobowiązań.

Opr. nim, 19 sierpnia 2024 r.