Bydgoszcz. Trzeci Marsz Równości

Kolektyw organizacji Marsz Równości Bydgoszcz wspierały inne organizacje działające na rzecz środowiska LGBTQIA+ oraz władze samorządowe. Nad trzecim bydgoskim Marszem Równości patronat objęli Michał Sztybel wojewoda kujawsko-pomorski (po raz pierwszy) i Rafał Bruski prezydent Bydgoszczy (kolejny patronat).

I tak 17 sierpnia, w środku wakacji przez Bydgoszcz przemaszerowali zwolennicy wolności, równości i akceptacji dla różnorodności.

O godzinie 15. pod pomnikiem Kazimierza Wielkiego zebrała się  tysięczna grupa uczestników. W przemówieniach podkreślono główne idee zapoczątkowanych podczas Miesiąca Dumy (Pride Month) marszów, które odbywać się będą w różnych miejscach w Polsce. Po bydgoskim, bardzo udanym, przyjdzie czas na Włocławek (24 sierpnia) i Toruń (31 sierpnia).

bydgoszcz marsz8   bydgoszcz marsz10   bydgoszcz marsz 16

Wśród spontanicznych grup i osób manifestujących swe poglądy w marszu byli m.in. reprezentanci władz samorządowych i ugrupowań Koalicji 15 Października: Anna Niewiadomska – pełnomocniczka wojewody kujawsko-pomorskiego ds. równego traktowania, radna sejmiku (KO), Anna Mackiewicz – zastępczyni prezydenta Bydgoszczy, ale także wiceprzewodnicząca Nowej Lewicy, Mateusz Orzechowski – członek władz Młodej Lewicy, gościnnie także poseł Marcin Józefaciuk (PO).

Bydgoski marsz przemierzy kilka ulic miasta – Wały Jagiellońskie, Bernardyńską, 3 Maja, M. Kopernika, plac J. Weyssenhoffa oraz 20 Stycznia 1920 r.

Był to marsz kolorowy, wesoły, przyjazny, a jednocześnie przypominający, że pod względem równości jest jeszcze wiele do zrobienia. Ciągle czeka na parlamentarne procedury ustawa o związkach partnerskich, przygotowywana przez minister Katarzynę Kotulę.

bydgoszcz marsz6

Wciąż aktualne jest oczekiwanie na normalne, bez agresji i poniżenia traktowanie wszystkich obywateli na polskich ulicach i miejscach wspólnych. Jeszcze wiele trzeba zrobić, by wyzwolić się od uczucia strachu przed skutkami szczucia i dzielenia społeczeństwa na tle rasowym i światopoglądowym.

Bydgoski marsz równości pokazał, że wspólna zgodna koegzystencja różnorodności  jest możliwa, a postulaty ciągle aktualne...

Organizatorzy podziękowali wszystkim tworzącym to wyjątkowe wydarzenie, w tym rozgrzewającym atmosferę @temida69, a także @kph_official za wsparcie finansowe w ramach Funduszu Marszowego KPH "W drodze po równość", @mck_bydgoszcz za ogromną pomoc, za techniczne wsparcie marszów równości @teczowekiwi "Tęczowe Kiwi" oraz wszystkim wolontariuszom.

Zobacz filmik Metropolia Bydgoska

fot. uczestników

opr. nim, 18 sierpnia 2024 r.